Duel Masters
Witam. Dzisiaj chcę Wam przedstawić czym różnią się oryginalne karty DM od podróbek. Postaram się przedstawić cechy karty wyprodukowanej przez firmę WotC oraz karty podrobionej i wykonanej ze słabszych materiałów. Do roboty!!!
Cechy karty oryginalnej:
- wymiary są zawsze takie same i wynoszą 8,7cm x 6,2cm
- wydruk jest lepszej jakości, a tył karty ma ciemniejsze i ostrzejsze barwy
- czionka jest zawsze identyczna, więc niektórzy kolekcjonerzy mogą dzięki temu odróżnić podrobione karty od oryginalnych
- papier jest lepszej jakości, dzięki czemu karty możemy użytkować przez bardzo długi okres czasu
- w nazwie kart nie występują literówki np. na podróbkach możemy spotkać napis "Jrox" zamiast "Trox"
Teraz czas na cechy kart podrobionych:
- wymiary kart są różne, zazwyczaj wynoszą 8,6cm x 5,9 cm
- często występują błędy w postaci zmienionego kosztu, mocy oraz częstych literówek
- czcionki są różne, nie przypominają oryginalnych, nazwy kart są czasem pisane kursywą
- papier jest słabszej jakości, przez częstsze granie kartami często się rozklejają oraz ich rogi zaginają się
Teraz karty trchę wyższej jakości czyli HOLO:
- oryginalne karty Holo (świecące jak tęcza) mają rzadkość Very Rare (gwiazdka w kółeczku) i Super Rare (cztery kwadraciki). U kart "tęczowych" występują wszystkie kolory tęczy, co przedstawię na zdjęciach. Symbol rzakości znajduje się w prawym dolnym rogu karty
- podróbki mają Holo na kartach bez względy na rzadkość, a ich powierzchnia wcale nie świeci jak tęcza, mają one jakby połysk jednolitego koloru
Teraz czas na zdjęcia:
Zdjęcia przedstawie karty: oryginalną (po lewo) i nieoryginalną (po prawo). Możmey zaobserwować, że karta po lewo jest wyraźniejsz, ma ładniejszą czcionkę i proawidłowy koszt w przeciwieństwie do podróbki. Także możemy zauważyć, że karta po prawo nie ma oznaczonej rzadkości.
Teraz możemy zaobserwować dwie karty holo. Alcadeias jest oryginalną kartą. Po pierwsze Meteosaur jest Uncommonem co znaczy że nie może być Holo, a po drugie nie świeci wszystkimi kolorami tęczy w przeciwieństwie do Alcadeiasa który jest Very Rare.
Teraz widzimy dwie karty. Oryginalna znajduje się po lewo. Jej kolory są ostrzejsze i wyraźniejsze.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Jesli macie jakieś wątpliwości co do oryginalności kart możecie się pytać graczy bardziej zaawansowanych. Zawsze bezpieczniej jest kupować karty u sprawdzonego sprzedawcy niż ryzykować na allegro. (chyba, że macie pewność) . xD
Administrator
Art przyda się każdemu początkującemu, który nie wie jak wygląda oryginalna karta...
Ale nie wiem co miał wspólnego Alcadeis z Metauosaur'em... xDD
gdybyś czytał uwaænie to byś wiedział, że pokazywałem tam podrobione i orygianlne HOLO .
Administrator
No Wow ale mogłeś porównać Alcadeis'a oryginalnego z Alcadeis'em nie oryginalnym albo na odwrót!
A tak to to na dodatek jeszcze dałeś Niemieckiego Alcadeis'a i myślałem że to podróba (serio) xD.
bazo czy pomyślałem ci lux ma jeszcze podrobionego alca ???
A czy myślisz ze jak niemieckie to i od razu podróba ??
przecie to karta od mateusza no sry fiuczera
a tak w ogóle to nie miałem podrobionego Alcadeiasa HOLO .
Administrator
Nie ale na pierwszy punkt widzenia myślałem, że to podróba
bazo czy pomyślałem ci lux ma jeszcze podrobionego alca ???
O co Ci w tym zdaniu chodziło? :O
chodziło mi czy pomyśłałeś czy lux może jeszcze mieć alc bo może nie mieć lub może mieć